Protectia la incendiu

Focul

Arderea este o reactie chimica care presupune oxidarea sau arderea rapida a combustibilului, apare doar atunci cand trei elemente sunt prezente in conditii si proportii corespunzatoare.

COMBUSTIBILUL – poate fi orice material lichid, solid sau gazos. Majoritatea substantelor solide si lichide devin vapori inainte de ardere.

OXIGEN – aerul pe care il respiram contine aproximativ 21% oxigen. Pentru a se declansa, focul are nevoie doar 16% oxigen in atmosfera.

CALDURA – este energia necesara pentru a mari temperatura combustibilului pana la un punct in care vaporii vor crea un mediu oportun pentru aprindere.

 

CUM SE CLASIFICA FOCUL?  CLASE DE COMBUSTIE

Materiale inflamabile obisnuite : lemnul, hartia, articole de imbracaminte, materiale plastic.

Materiale inflamabile sau combustibil lichid : gasolina, kerosen, vopsea, diluant, propan.

Echipament electric : intrerupatoare, tablouri de comanda, si echipamente de putere.

Anumite metale inflamabile : magnesiu, titaniu,potasiu, sodiu

Extinderea focului depinde in mare parte de geometria si ventilatia camerei, de tipul de combustibil, de cantitatea si suprafata acoperita de combustibil.

Focul este de obicei analizat in functie de temperatura pe care o emana si poate avea urmatoarele etape de dezvoltare : Etapa Incipienta (aprindere), Etapa de Crestere, Etapa de Conturare, Etapa Maxima si Etapa de Decadere (slabire, stingere)

INCIPIENTA/APRINDERE 

Un proces cu o reactie exotermica ce duce la o crestere a temperaturii mediului peste cea normala. Poate aparea de la flama unui chibrit, scanteie sau alte surse de aprindere spontana. Procesul poate fi puternic (cu flacara) sau mocnit.

EXTINDERE 

Incendiul poate fi puternic sau slab in functie de tipul de combustie, de tipul combustibilului, dar si de cantitatea de oxigen care se afla in mediu. Combustia mocnita produce cantitati mari de gaze toxice in conditiile in care cantitatea de energie emanata este relativ mica.Perioada de crestere pentru un astfel de incediu poate fi foarte lung.Perioada de crestere poate fi rapida in cazul unei combustii puternice produsa in cazul acesta de un combustibil rapid inflamabil. Fluxul de caldura degajat din prima parte a incendiului este suficent pentru a incendia combustibili adiacenti. In acest caz spunem ca avem un incendiu controlat de combustibil

CONTURARE

Tranzitia de la etapa anterioara la etapa de ardere maxima. Inaintea acestei etape apare o semietapa numitapre-conturare iar etapa de dupa se numeste post-conturare. Perioada de conturare nu se poate defini ca si un termen sau mecanism precis ci ca un fenomen asociat cu o instabilitate termica.(a se vede poza de mai jos)

ARDERE MAXIMA

Energia degajata in incapere este maxima iar procesul devine limitat din cauza lipsei oxigenului. Se numesteardere controlata de catre ventilatie.In aceasta etapa gazele nearse se aduna in partea superioara a incaperii, iar pe masura ce parasesc incaperea, vor arde la contactul cu oxigenul.Temperatura gazelor in incapere in timpul acestei etape este foarte ridicata aproximatix 700-1200 grade C.

DECADERE (STINGERE)    

Reprezinta etapa in care combustibilul se consuma si energia degajata se diminueaza ducand la scaderea temperaturii. In timpul acestei etape incendiul trece din postura de a fi controlat de ventilatie la cea in care este controlat de combustibil.

Conturare – in conformitate cu ISO, tranzitia rapida la o stare de implicare totala a suprafetei disponibile intr-un incendiu .

Pentru faza de pre-conturare clasificarea Reactia la incendiu (Reaction to Fire) prezinta contributia materialelor la extinderea incendiului. In faza de post-conturare clasificarea Rezistenta la incendiu a imobilelor determina nivelul de protectie impotriva extinderii incendiului, stabilitatea structurii si siguranta pompierilor.