Reactie la foc pentru toate produsele de constructii

Euro Clasele, introduse de catre Decizia Comisie (2000/147/EC) in data de 8 Februarie 2000, ofera o platforma comuna de comparare in functie de rezistenta la incendii pentru toate produsele de constructii. Materialele de constructii sunt impartite in clase in functie de felul in care acestea influenteaza declansarea unui incandiu, extinderea lui si producerea fumului. Izolatia cu vata de scticla nu va sustine combustia si are probabil cea mai buna clasificare si anume EuroClasa A.

In sistemul de clasificare EuroClase, produsele de izolatie sunt impartite in una din cele sapte clase, in functie de comportamentul la foc. Clasele sunt denumite cu litere de tipar de la A la F si indica comportamentul produselor in diferite etape ale incendiului.
Informatii aditionale despre fum si imprastierea scanteilor sunt notate ca si indici : ex: A2 s1 d0. In cazul materialelor pentru podele, acestea sunt notate la fel cu indicele f ex: Bf.

Clasa foc
Simulari
Durata spre conturare
Contributia la Extinderea Incendiului
A1
Incendiu maxim intr-o incapere
Un singur obiect incendiat in incapere
NU exista
NICI UNA
A2
Incendiu mic intr-o zona cu marime limitata
NU exista
NICI UNA
B
Nu exista
FOARTE MICA
C
Dupa 10 min
MICA
D
2 ? 10 minute
MEDIE
E
Inainte de 2 minute
MARE
F
Punctul A1÷ E
Metode de testare

Urmatoarele metode de test sunt specifice in functie de rectiile preconizate in clasificarea incendiilor.

Testul Non-Combustie (EN ISO 1182)

Acest test identifica produse care nu vor contribui la un incendiu , in ciuda utilizarii lor frecvente. Acest test este relevant pentru Clasele A1 A2 A1fl A2fl .

Potential caloric mare (EN ISO 1716)

Acest test determina potentialul maxim de caldura emanat a produsului testat la arderea completa. Testul este relevant pentru Clasele A1 A2 A1fl A2fl ..

Testul de incendierea a unui singur produs (EN 13823)

Acest test evalueaza potentialul contributiei unui singur material la declansarea unui incendiu . In acest caz simularea consta in incendierea unui singur obiect intr-un colt al unei incaperi, langa materialul care este testat…Este specific Claselor A2 , B, C si D.

Inflamabilitate (EN ISO 11925-2)

Acest test evalueaza capacitatea de ignitie a unui material la expunera acestuia in apropierea unei flacari. Testul este relevant pentru Clasele B, C, D, E, Cfl, Bfl , Dfl si Efl.